Κλεάνθειος Κοινοτικη Στέγη Ηλικιωμένων
HΚλεάνθειος Κοινοτική Στέγη Ηλικιωμένων, αποτελεί το αρχαιότερο και σημαντικότερο ευαγές ίδρυμα του Δήμου Αθηένου. Με τη λειτουργία της το 1983, κατόρθωσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ηλικιωμένων για περίθαλψη, σε μια εποχή που εξαιτίας της Τουρκικής Εισβολής, οι ανάγκες των γυναικών για επαγγελματική απασχόληση διευρύνονταν συνεχώς.
Ιστορικό Ίδρυσης της Στέγης
Το 1967 ο Αθηενίτης Κλεάνθης Κουμενής, μόνιμος κάτοικος του Κογκό της Αφρικής, κληροδότησε στη γενέτειρα του Αθηένου, την πατρική του οικία και ένα συνεχόμενο χωράφι εμβαδού ενός στρέμματος. Επιθυμία του ήταν να χρησιμοποιηθεί το σπίτι ως νοσοκομείο, και ως ένδειξη τιμής και μνήμης να φέρει το όνομα του. Δια την αποπεράτωση αυτής της προσπάθειας προσέθεσε στη δωρεά και ένα επιπλέον χρηματικό ποσό, αξίας 2.000 λιρών.
Τα πράγματα αρχικώς δεν κύλησαν σύμφωνα με την αξίωση του Κλεάνθη Κουμενή, αφού οι συγγενείς του προσέφυγαν στο δικαστήριο αμφισβητώντας την εγκυρότητα της διαθήκης. Συγκεκριμένα προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι με εξαίρεση την τελευταία σελίδα της διαθήκης, οι άλλες δεν έφεραν την μονογραφή του κάτοχου της διαθήκης και δωρητή, όπως αυτό ορίζετε στην κυπριακή νομοθεσία. Το 1970 το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο επικύρωσε την προσφυγή των συγγενών του δωρητή και κήρυξε άκυρη τη διαθήκη. Θέτοντας την άρνηση του ο Δήμος Αθηένου, δια του δικηγόρου του κ. Λουκή Παπαφιλίππου, εφεσίβαλε την πρωτόδικη απόφαση και τον Οκτώβριο του 1975 κατόρθωσε να κερδίσει τη δίκη. Αυτό επιτεύχθηκε χάριν της μαρτυρίας του δικηγόρου που συνέταξε τη διαθήκη, ο οποίος κλήθηκε να μαρτυρήσει, από την Αθήνα όπου και διέμενε μετά την αφυπηρέτηση του. Συγκεκριμένα ο δικηγόρος βεβαίωσε ότι κατά την πολυετή του υπηρεσία στο Κογκό, είχαν συνταχθεί με παρόμοιο τρόπο και άλλες διαθήκες και ότι σε καμία χώρα δεν αμφισβητήθηκε ποτέ η εγκυρότητα τους.
Μετά από την επιτυχή κατάληξη της δίκης, και με δεδομένο ότι στην Αθηένου είχε ήδη κτιστεί νοσοκομείο, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως λειτουργήσει την οικία του Κλεάνθη Κουμενή ως γηροκομείο. Με ενέργειες του αείμνηστου πατήρ Χρυσόστομου και της ομάδας αγάπης, η οποία πριν από την Τουρκική Εισβολή παρείχε φροντίδα σε ηλικιωμένους, σε συνδυασμό με τις έντονες προσπάθειες του αείμνηστου δημάρχου κ. Ανδρέα Χατζηθεοχάρου, ο οποίος απεύθυνε κάλεσμα συμβολής και συνεισφοράς στους απόδημους Αθηενήτες της Αυστραλίας, της Αγγλίας, της Αμερικής και της Αφρικής, το όραμα και η επιθυμία του Κλεάνθη Κουμενή άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά.
Η ανταπόκριση των αποδήμων ήταν άμεση και συγκινητική. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η ανταπόκριση των αποδήμων της Αυστραλίας, όπου με τη διεξαγωγή χοροσπερίδας και εράνων κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν το σημαντικό ποσό των 24.000 δολαρίων Αυστραλίας. Με τις εισφορές των αποδήμων καθώς και με άλλες μικρότερες το σπίτι του Κλεάνθη Κουμενή, ανακατασκευάστηκε εσωτερικά και εξοπλίστηκε ώστε να λειτουργήσει το 1983 ως γηροκομείο. Στη συνέχεια μια δωρεά 50.000 δολαρίων από τον εγκαταστημένο στην Αμερική Γιάννη Κώστα Σταυρινού – Κραμβή και την σύζυγο του Μαρία, επέτρεψε την προσθήκη και τον εξοπλισμό νέας πτέρυγας στο γηροκομείο, ενώ κάθε καινούργια δωρεά που προστίθετο συνέχιζε να δίνει ανάσα στην ολοκλήρωση του γηροκομείου, διευκολύνοντας έτσι το έργο του Δήμου Αθηένου, ο οποίος δεν επιβαρύνθηκε καθόλου στην ανακατασκευή του γηροκομείου. Συγκεκριμένα στην όλη προσπάθεια προστέθηκαν οι γενναίες δωρεές των αδελφών Νίκου και Απόστολου Μουγιάρη, οι οποίοι από το 1983 έως το 2000 βοηθούσαν ετησίως με εισφορά 15.000 δολαρίων, η εισφορά του απόδημου στην Αμερική κ. Νίκο Μουγιάρη και η αξιέπαινη εισφορά των 16.000 λιρών του Σταυροβουνιώτη Μοναχού πατέρα Καλλίνικου, η οποία επενδύθηκε σε μετοχές.
Την πενταετία 2002 – 2006, επί δημαρχίας Γαβρίηλ Καζάζη τέθηκε ο προβληματισμός ανέγερσης νέας Δημοτικής Στέγης, γιατί η οικοδομική κατάσταση της υφιστάμενης στέγης, δεν επιδεχόταν πλέον ουσιαστικής συντήρησης. Έτσι άρχισαν εντατικές προσπάθειες εξασφάλισης γειτονικών τεμαχίων και περαιτέρω μελέτης του όλου θέματος.
Το Δεκέμβριο του 2007, η Διοικούσα Επιτροπή του ΣΚΕ με πρόεδρο τον δήμαρχο κ. Σπύρο Παπουή, αποφάσισε την ανέγερση νέας Στέγης, η οποία θα ανταποκρινόταν με σύγχρονο τρόπο στις ανάγκες περίθαλψης των ηλικιωμένων. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος απαλλοτρίωσε τεμάχιο, το οποίο βρισκόταν πλησίον της Κλεάνθειου Κοινοτικής Στέγης Ηλικιωμένων και του Κωνσταντινελένειου Κέντρου Ενηλίκων. Το σχεδιασμό του κτιρίου ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο του «Ανδρέα Κυπριανού & Συνεργάτες» και η ανέγερση ανατέθηκε με προσφορά στην εργοληπτική εταιρεία «Α. Αριστοτέλους Κονστράξιον Λτδ», η οποία υπέβαλε τη χαμηλότερη τιμή, ύψους 1.857.000 ευρώ.
Ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε στις 20 Μαρτίου 2011 από την τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους και η ανέγερση του κτιρίου ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2012, έναντι του συνολικού κόστους των 2.500.000 ευρώ πλέον Φ. Π. Α., περιλαμβανομένου και του κόστους της γης. Οι δαπάνες του έργου καλύφτηκαν κατά 66% από χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπόλοιπο ποσό καλύφτηκε από εισφορές του Δήμου και άλλων δωρητών. Σημαντική συνεισφορά στην κάλυψη του ποσού αποτέλεσε η δωρεά των πατήρ Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη με το ποσό των 250.000 ευρώ, Νίκου Μουγιάρη με το ποσό των 200.000 ευρώ, πολλών μικρών και μεγάλων δωρητών που συγκέντρωσαν το ποσό των 150.000 ευρώ καθώς και της ΣΠΕ Αθηένου με ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό 200.000 ευρώ.
Τα εγκαίνια της Νέας Δημοτικής Στέγης πραγματοποιήθηκαν στις 19 Φεβρουαρίου 2014, από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, επί δημαρχίας του κ. Παπαπέτρου Δημήτρη.
Λειτουργία και Προσφορά Στέγης
Την ευθύνη για τη εύρυθμη λειτουργία της Στέγης αναλαμβάνει επταμελής Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία διορίζεται από την Διοικούσα Επιτροπή του Συμβουλίου Κοινοτικής Ευημερίας. Πρώτος πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής διετέλεσε ο μακαριστός κ. Ανδρέας Μ. Χατζηθεοχάρους, στον οποίο ως ένδειξη ελάχιστης τιμής για την συνεισφορά του στην ίδρυση του γηροκομείου και για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στη Διαχειριστική επιτροπή, αποφασίστηκε να του παρασχεθεί δωρεάν διαμονή και περίθαλψη στη Στέγη, ώστε να περάσει τα ύστερα χρόνια της ζωής του σε ένα χώρο που τόσο αγάπησε. Από το 2001 μέχρι και σήμερα πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής διατελεί ο κ. Βάσος Ν. Χατζηγιαννακού. Το αξιέπαινο και απαράμιλλο έργο της επιτροπής συμπληρώνει η διευθύντρια της Στέγης κ. Θεοδώρα Κουμίδου, η οποία διατελεί διευθύντρια από την αρχή της λειτουργίας του γηροκομείου.
Η επίσημη λειτουργία της νέας Στέγης ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012. Η Στέγη αποτελεί ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο κτιριακό συγκρότημα, και μια από τις ελάχιστες στέγες στην Κύπρο που ανεγέρθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 38 ατόμων και όλοι οι χώροι εξωτερικοί και εσωτερικοί διαμορφώθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα και υψηλή αισθητική, ώστε να παρέχεται ένα ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον.
Στο χώρο για την άνετη διαβίωση των ηλικιωμένων, υπάρχουν ευρύχωρα σαλόνια και τραπεζαρίες καθώς και άνετα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, με απώτερο στόχο την άνετη διαβίωση των ηλικιωμένων. Παράλληλα στο κτίριο, στεγάζονται αίθουσες χειροτεχνίας, γυμναστικής και κινησιοθεραπείας, κουρείο και κομμωτήριο. Ο αίθριος χώρος, είναι διαμορφωμένος με εξωτερικές βεράντες καθώς και με καταπράσινα μονοπάτια φύσης. Επίσης στο χώρο έχει ανεγερθεί εκκλησάκι, αφιερωμένο στους Αγίους Αποστόλους, το οποίο αποτελεί δωρεά της Μαργαρίτας Στυλιανίδου και των αδελφών της, εις μνήμην των γονέων τους Γεωργίου και Αποστολούς Κουμενή.
Πέρα από τις άνετες και σύγχρονες εγκαταστάσεις, πρώτιστο μέλημα της Στέγης αποτελεί η συνεχής και εξειδικευμένη ατομική και ομαδική φροντίδα των ηλικιωμένων, η γρήγορη αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας καθώς και η καθημερινή δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία τους.
Για το σκοπό αυτό φροντίζεται ώστε οι ηλικιωμένοι να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σε εκδρομές και περιπάτους, σε θρησκευτικές συναντήσεις, εκκλησιαστικά μυστήρια και αγιασμούς καθώς και σε εβδομαδιαία προγράμματα γυμναστικής και κινησιοθεραπείας, χειροτεχνίας, ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης, ομάδα θεάτρου κ.ά. Παράλληλα σημαντικό κομμάτι στη καθημερινότητα των ηλικιωμένων διαδραματίζουν οι συχνές συναντήσεις με τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίου της Αθηένου, με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα των ηλικιωμένων. Μέσα από τις συναντήσεις επιτυγχάνεται το δέσιμο των δύο γενεών, χαρίζοντας αγάπη και χαμόγελο στις καρδιές των ηλικιωμένων.
Για τις υπηρεσίες της Στέγης, απασχολούνται 7 εξειδικευμένοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οι οποίοι μαζί με τον θεράποντα ιδιώτη και κυβερνητικό ιατρό, προσφέρουν στους ηλικιωμένους υψηλής ποιότητας περίθαλψης και ιατροφαρμακευτικής αγωγή. Τη θεραπευτική παρέμβαση, πλαισιώνει μία ομάδα επιστημονικού προσωπικού, η οποία αποτελείται από κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και εργοθεραπεύτρια.
Η όλη δράση του ιδρύματος ενισχύεται από την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση των συγγενών των ηλικιωμένων, της εθελοντικής Ομάδας Φίλων Ηλικιωμένων, των ιερέων της Κοινότητας, των Δημόσιων Σχολείων και Γυμνασίου Αθηένου καθώς και όλων των εθελοντών κάθε ηλικίας. Παράλληλα το έργο του γηροκομείου ολοκληρώνεται με τη γενναία και ετήσια συνδρομή του Δήμου Αθηένου, της ΣΠΕ Αθηένου, του Γραφείου Ευημερίας, του Ιερατικού Κλήρου, των οργανωμένων συνόλων, του συνδέσμου Αγελαδοτρόφων, των σταθερών χορηγών Γαβριήλ Καζάζη, Χ΄΄ Γιαννακού, Ζαχαρία Αδάμου, Α/φων Πάντζιαρου, Α/φων Τζιωνή, Α/φων Κεπόλα, αρτοποιεία Ζορπά & Υιοί Λτδ, εταιρεία African Safari, Μύλων Χ΄΄ Γιωρκή και γενικότερα όλων των αρτοποιείων, τυροκομείων, εστιατορίων, καταστημάτων όπως και όλων των χορηγών, μικρών και μεγάλων οι οποίοι ελαφρύνουν με κάθε τρόπο τα έξοδα του γηροκομείου. Σημαντική επίσης οικονομική ενίσχυση προκύπτει και από τις εισφορές εις μνήμην των τεθνεώτων κατά τις κηδείες.
Η Στέγη μέσα από τη λειτουργία της κατορθώνει να υπηρετεί επάξια την αποστολή που κλήθηκε να αναλάβει, προσφέροντας στα άτομα της Τρίτης ηλικίας την φροντίδα και αγάπη που τόσο χρειάζονται. Παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους Αθηενίτες να εκδηλώσουν τα φιλάνθρωπα αισθήματα τους, αναπτύσσοντας ένα ευγενές κίνημα εθελοντισμού.
β) Κωνσταντινελένειον Κέντρο Ενηλίκων
Μετά από σχετική έρευνα που διεξήχθην από το Συμβούλιο Κοινοτικής Ευημερίας (ΣΚΕ) Αθηένου, με πρόεδρο τον δήμαρχο Παναγιώτη Κουμή, και υλοποιώντας τη πολιτική των Κρατικών Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αποφασίστηκε το 1992 η λειτουργία Κέντρου Ενηλίκων.
Δια το σκοπό αυτό, το ΣΚΕ Αθηένου, σύναψε το 1993 δάνειο 16.000 λιρών και αγόρασε οικόπεδα πλησίον της Κλεάνθειου Κοινοτικής Στέγης, ώστε με τη λειτουργία του το Κέντρο να εξυπηρετεί και τις ανάγκες του γηροκομείου. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια και η στατική μελέτη του οικοδομήματος πραγματοποιήθηκαν από το γραφείο «Χρυσός Τουλουπή και Συνεργάτες», και η εργολαβία ανατέθηκε στον Νεόφυτο Κουρουμά.
Το έργο αποπερατώθηκε τον Ιανουάριο του 2001, και τα εγκαίνια του τελέστηκαν στις 15 Ιουλίου 2001, από τον τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέα Μουσιούττα. Η συνολική δαπάνη για την ανέγερση του κτιρίου ανήλθε στο ποσό των 230.000 λιρών. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Κυβέρνηση με το ποσό των 115.000 λιρών ενώ την υπόλοιπη δαπάνη ανέλαβαν δωρητές από την Αθηένου. Η σημαντικότερη εισφορά δόθηκε από τον εγκαταστημένο στην Αθήνα Αρχιμανδρίτη Ευθύμιο Επιφανίου, εις μνήμη των γονέων του Κώστα και Ελένης Φαλά, με ποσό το οποίο ξεπερνούσε τις 100.000 λίρες. Για το λόγο αυτό το κέντρο πήρε προς τιμή τους, την επονομασία Κωνσταντινελένειον Κέντρο Ενηλίκων. Σημαντικές επίσης εισφορές, δια την ανέγερση του Κέντρου, υπήρξαν και εκείνες του Κωνσταντού Χειμώνα με το ποσό των 5.000 λιρών καθώς και άλλες τόσες από απόδημους της Αυστραλίας.
Την ομαλή λειτουργία του κέντρου αναλαμβάνει με πραγματικό ζήλο και αφοσίωση η εκάστοτε διαχειριστική επιτροπή μαζί με τη διεύθυνση του Κέντρου. Ιστορικά να αναφέρουμε ότι πρώτος πρόεδρος του Κέντρου διετέλεσε ο κ. Σταύρος Κασούμης και πρώτη διευθύντρια του χώρου ήταν η κ. Νίκη Γεωργίου για περίοδο από το 2001 έως το 2003. Ακολούθως τη διεύθυνση του κέντρου ανέλαβε μέχρι το 2007 η κ. Κούλλα Αντωνίου και από τότε μέχρι και σήμερα τη διεύθυνση διαχειρίζεται η κ. Σταυρούλα Τσιμούρη.
Το κοινωνικό έργο του Κέντρου στηρίζεται κυρίως από την ετήσια κρατική χορηγία του κράτους, με ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό των 25.000 ευρώ. Παράλληλα κοντά στις προσπάθειες του κέντρου, στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες ο Δήμος Αθηένου, η ΣΠΕ Αθηένου, όλα τα οργανωμένα σύνολα καθώς και κάθε είδους χορηγοί και εθελοντές.
Βασικός σκοπός και μέλημα του Κέντρου αποτελεί η εξυπηρέτηση του κάθε ενήλικα κατοίκου της Αθηένου, ώστε να παραμένει ενεργό μέλος της κοινότητας, να έχει διασφαλισμένο και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης καθώς επίσης να απασχολείται δημιουργικά και να επιμορφώνεται.
Στα πλαίσια της δράσης του, το Κωνσταντινελένειον Κέντρο παρέχει στους ενήλικες κατ’ οίκον φροντίδα, από εξειδικευμένες φροντίστριες οι οποίες αναλαμβάνουν να επισκέπτονται άτομα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν διασφαλίζοντας τους υπηρεσίες καθαριότητας, πλύσιμο/σιδέρωμα ρούχων, λούσιμο και διεκπεραίωση εργασιών εκτός σπιτιού (π.χ. νοσοκομείο, υπεραγορά, τράπεζα). Παράλληλα το Κέντρο, φροντίζει καθημερινά την παροχή ζεστού και υγιεινού φαγητού στην Κλεάνθειο Κοινοτική Στέγη, στον Παιδοκομικό Σταθμό, στο ολοήμερο σχολείο και σε άτομα τα οποία χρειάζονται αυτή την υπηρεσία.
Με γνώμονα τη Δημιουργική Απασχόληση και Εκπαίδευση των ενηλίκων και των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας, τίθεται σε λειτουργία εβδομαδιαίο πρόγραμμα, παρασκευής χωριάτικων μακαρονιών, εκμάθησης αθηαινίτικου κεντήματος και πλεκτών, μαγειρικής / ζαχαροπλαστικής, χειροτεχνίας καθώς και γυμναστικής και κινησιοθεραπείας.
Χάριν της δράσης του Κωνσταντινελένειου Κέντρου στη δημιουργική απασχόληση έχει διασωθεί η τέχνη του αθηενήτικου κεντήματος. Τη διδασκαλία του κεντήματος ανέλαβε αρχικά η κ. Αναστασία Σέα, η οποία παλαιότερα ασκούσε την κεντητική ως επάγγελμα και την ομάδα πλαισιώνουν γυναίκες κάθε ηλικίας. Στη συνέχεια τη διδασκαλία ανέλαβε η κ. Παντελίτσα Τράχηλου. Μαζί με το κέντημα διδάσκονται και άλλου είδους εργόχειρα όπως οι λεγόμενοι κροσιέδες, οι οποίοι γίνονται από σμιλί και τη διδασκαλία τους αναλαμβάνει εκπαιδεύτρια του τμήματος Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας του Υπουργείο Εργασίας. Εργόχειρα των γυναικών που μετέχουν στον Όμιλο Κεντητικής παρουσιάζονται σχεδόν κάθε χρόνο σε έκθεση, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Δήμο Αθηένου. Παράλληλα πολλά από τα δημιουργήματα προσφέρονται από τις κεντήτριες σε φιλανθρωπικές αγορές, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το Κωνσταντινελένειον Κέντρο.
Στα πλαίσια της παρασκευής των χωριάτικων μακαρονιών, εθελόντριες με πραγματική αγάπη και ζήλο φτιάχνουν παραδοσιακά μακαρόνια και φιδέ, τα οποία διατίθενται προς πώληση, συνεισφέροντας σημαντικά στα έσοδα του ταμείου του Κέντρου. Επίσης μια εξαίρετη ομάδα εθελοντριών κατασκευάζουν κάθε είδους γλυκά και είδη ζαχαροπλαστικής, τα οποία πωλούνται στο χώρο του Κέντρου καθώς και σε φιλανθρωπικές αγορές, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό οικονομικά το Κέντρο.
Με γνώμονα την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση του κάθε ενήλικα διοργανώνονται σε εβδομαδιαία βάση διαλέξεις ενημέρωσης από ειδικούς υγείας, γιατρούς, ψυχολόγους, γεροντολόγους, κοινωνιολόγους κ.α. με θέματα τα οποία απασχολούν την ανθρώπινη καθημερινή ζωή και υγεία. Παράλληλα το κέντρο με αξίωμα την ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων και την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στα πλαίσια των διαλέξεων προσκαλεί ομάδες μαθητών από τα δημοτικά και το Γυμνάσιο Αθηένου, σε μια προσπάθεια περαιτέρω επιμόρφωσης αλλά ταυτόχρονα και ευαισθητοποίησης τους προς την ομάδα των ενηλίκων.
Τέλος με στόχο την ψυχαγωγία των ενηλίκων, το κέντρο αναλαμβάνει τη διοργάνωση εξορμήσεων και συμμετέχει σε εκπαιδευτικές εκδρομές. Στα πλαίσια αυτής της δράσης, ομάδα γυναικών του Κέντρου, φιλοξενείται σχεδόν κάθε χρόνο, για μια εβδομάδα στο Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης Πιτσιλιάς στον Αγρό, όπου επιδέχεται εκπαίδευσης από αρμόδιους της υπηρεσίας. Παράλληλα πραγματοποιούνται ανταλλαγές επισκέψεων, με κέντρα ενηλίκων άλλων κοινοτήτων, όπου οι ομάδες που επισκέπτονται το Κωνσταντινελένειον ξεναγούνται στις εκκλησίες του χωριού, στα αρτοποιεία, στα τυροκομεία, στις βιοτεχνίες ξηρών καρπών και άλλων αθηαινήτικων προϊόντων. Τέλος στο χώρο του Κέντρου πραγματοποιούνται κάθε είδους εκδηλώσεις όπως γενέθλια, πάρτι και μνημόσυνα.
Νέα Δημοτική Στέγη Ενηλίκων
Τα δύο προγράμματα, η Κλεάνθειος Κοινοτική Στέγη και το Κωνσταντινελένειον Κέντρο Ενηλίκων, για σκοπούς συγχρηματοδότησης, από το 2012 έχουν τεθεί υπό την σκέπη ενός πολυδύναμου προγράμματος, με την επονομασία Νέα Δημοτική Στέγη Αθηένου. Τα δύο αυτά προγράμματα λειτουργούν σήμερα με κοινή διαχειριστική επιτροπή, της οποίας ηγείται ο κ. Βάσος Χ΄΄ Γιαννακού, ως προγράμματα του Σ.Κ.Ε. Αθηένου.
Σήμερα η Νέα Δημοτική Στέγη παρέχει υπηρεσίες οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους εντός και εκτός Αθηένου. Με την μακρά εμπειρία της, το εξειδικευμένο προσωπικό και το σύγχρονο εξοπλισμό της, εξακολουθεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες έχοντας ως όραμα τη συνεχή αναβάθμιση των προσφερόμενων παροχών της, σε ένα δημιουργικό και άνετο περιβάλλον. Καταληκτικά απώτερος στόχος και επιδίωξη της, τίθεται η ευαισθητοποίηση όλων των συμπολιτών της Αθηένου, για στήριξη και εθελοντική δράση στους συνανθρώπους μας και ειδικότερα στα άτομα της τρίτης ηλικίας.